Status 1 år efter genslyngningen af Fasterkær bæk, Slumstrup bæk og anlæg af flere okkersøer.

/ / Nyhed

I august 2023 blev det holdt indvielsen af den genslyngede Fasterkær bæk og Slumstrup bæk samt etablering af mange okker bundfældningsbassiner. Formålet var at opnå bedre fiskevandskvalitet. Ca 14 landmænd lagde jord til denne frivillige naturgenopretning. Har det så virket ?
Per Søby, Ringkøbing-Skjern Kommune som var projektleder har været forbi her i efteråret og udtaget vandprøver fra alle okkeranlægs indløb og udløb. Nedenstående er hans skriv til alle os lodsejer, men gode og opløftende historien skal man ikke gå og putte med. Frivillige aftaler er bestemt en mulighed i naturgenopretningsprojekter.

Der er i dag kommet markante vandkvalitetsforbedringer på stort set alle strækningerne og på ingen af målestationerne i ”hovedløbene” er jernkoncentrationer i dag over den kritiske jernværditærskel, som er fastsat til 0.50 mg Fe++ pr. liter.
I dag ligger jernniveauet på langt de fleste strækninger i hovedløbene på mellem 0.20-0.30 mg Fe++ pr. liter - hvor det tidligere lå helt oppe på mellem 1-2 mg Fe ++ pr. liter på de fleste del-strækninger 
Med så høje jernkoncentrationer tidligere, havde smådyr, insekter og fisk, reelt ingen muligheder for at overleve i vandmiljøet – hvilket de har i dag.
Der er i løbet af 2024 – desuden udsat ca. 2.000 stk. ørredyngel på alle de berørte strækninger. Alle okkerrensningsanlæggene og flere af de genslyngede og restaurerede vandløbsstrækninger er også blevet tilplantet med naturlige vandplanter – som alle steder har slået fint an – Se vedhæftede fotonotat.
Alle de 7 nyetablerede okkerrensningsanlæg fungere således efter hensigten og renser tilløbsvandet til vandløbene tilfredsstillende. Bortset lige for anlæg nr. 5 hvor det ene af de 3 nye bassinområder (= midt-anlægget) i dag pt. endnu ikke renser helt efter hensigten – dette skal dog nok blive bedre med tiden. Det er dog heller ikke værre end at der kort nedstrøms de 3 sammenløb – nu kan måles en jernkoncentration ved Højgårdvej på 0,32 mg. Fe ++ pr. liter, som er helt ok.
Sammenholdt med den øvrige store vandløbsrestaureringsindsats i området med bl.a. genslyngning af vandløbene og etableringen af de mange nye gydebanker – ja så ser de samlede vandløbsstrækninger i området allerede rigtig fine ud – specielt holdt op imod de oprindelige vandløbsforhold. Med tiden skulle det gerne bliver endnu bedre så fiskene igen vil springe nede i bækken.…

Mvh
Per
Per Søby Jensen
Ingeniør

Land, By og Kultur
Fagområde Land & Vand,
Smed Sørensens Vej 1, 6950 Ringkøbing
Telefon 99 74 15 58 / Mobil 29 61 83 34
E-post per.jensen@rksk.dk